неделя, 14 юли 2024 г.

Китайски Поверия: Защо Не Трябва да Подаряваме Часовници и Още

Китайската култура е богата на разнообразни суеверия и поверия, които често влияят на ежедневния живот и социалните обичаи. В тази статия ще разгледаме защо не се подаряват часовници между съпрузи и ще представим още някои интересни китайски поверия.


#### Защо не се подаряват часовници?


В китайската култура подаряването на часовник е свързано с някои негативни асоциации. На китайски думата за "часовник" (钟, zhōng) звучи много близо до думата за "погребение" (终, zhōng), което създава асоциации с край и смърт. Поради тази причина, подаряването на часовник може да се възприеме като предвестник на лоши новини или дори край на връзката.


Това суеверие е особено силно при двойки и съпрузи, тъй като подаряването на часовник може да се възприеме като желание за край на връзката или като негативен символ за бъдещето.


#### Други китайски суеверия и поверия


##### Числото 4

В китайската култура числото 4 (四, sì) се счита за нещастно, защото звучи като думата за "смърт" (死, sǐ). Поради това, много сгради избягват използването на този номер за етажи или стаи. Вместо това, се предпочита използването на други числа, за да се избегнат нежелани асоциации.


##### Числото 8

За разлика от числото 4, числото 8 (八, bā) е изключително щастливо число, защото звучи като думата за "богатство" или "процъфтяване" (发, fā). Много хора избират телефонни номера, регистрационни табели и дори дати за важни събития, които съдържат числото 8.


##### Червеният цвят

Червеният цвят е символ на късмет и щастие в китайската култура. Той често се използва по време на празници и специални поводи като сватби и Китайската нова година. Червените пликове с пари, известни като "хунбао", също са популярни подаръци, които носят щастие и просперитет.


##### Подаряване на остри предмети

Подаряването на ножове, ножици или други остри предмети се счита за лошо, тъй като те символизират разрез или прекъсване на връзката между хората. За да се избегне това, понякога се използва символично плащане на малка сума пари, когато се подарява остър предмет, за да се "изкупи" лошото въздействие.


##### Разливане на ориз

Разливането на ориз се смята за знак за предстоящи финансови загуби или нещастие. В китайската култура, оризът е символ на изобилие и благополучие, така че неговото разливане може да бъде възприето като загуба на тези блага.


##### Разбиване на огледала

Разбиването на огледало в китайската култура, както и в много други култури, се свързва със седем години нещастие. Огледалото се счита за предмет, който може да улови и отрази душата, и неговото разбиване може да донесе лош късмет.


##### Поставяне на обувки на масата

Поставянето на обувки на масата или на леглото се счита за знак за нещастие и трябва да се избягва. Обувките се асоциират с външния свят и мръсотията, и поставянето им на място, където се яде или спи, може да донесе негативна енергия.


##### Свирене с флейта през нощта

Свиренето с флейта или свирене през нощта се смята, че може да привлече зли духове. В китайската митология, нощта е времето, когато духовете са най-активни, и музиката може да ги привлече.


##### Даряване на круши

Даряването на круши може да се счита за лошо, защото китайската дума за круша (梨, lí) звучи като думата за "раздяла" (离, lí). Това може да се възприеме като символично желание за раздяла или край на връзката.


##### Броят на пръчиците за хранене

Ако човек случайно получи три пръчици вместо две, това може да се счита за лоша поличба, защото числото три може да символизира трети човек във връзката (изневяра). Затова е важно винаги да се уверите, че използвате правилния брой пръчици.


#### Заключение


Китайската култура е изпълнена с множество суеверия и поверия, които могат да изглеждат странни или необичайни за хората от други култури. Важно е да се разбере, че тези вярвания са дълбоко вкоренени в културните и историческите традиции на Китай и продължават да влияят на ежедневния живот на много китайци. Независимо дали вярвате в тези суеверия или не, те представляват интересен аспект на китайската култура и могат да ви помогнат да разберете по-добре хората и техните обичаи.

Няма коментари: