събота, 16 октомври 2010 г.

Създадох профил в www.geni.com

http://www.geni.comПроектът Geni (www.geni.com) представлява уеб-базирана среда за правене на родословни дървета и база данни за родове с почти неограничени възможности. В тази страница, много бързо и лесно всеки би могъл прегледно и удобно да въведе и съхранява своето родословно дърво и да го направи достъпно за всички свои роднини и техните роднини навсякъде по света. В профилите има място за снимки и биографички данни на всеки човек.Всеки започва от квадратче със своето име. Около квадратчето има три стрелки – нагоре. надолу и надясно. Отивайки върху някоя от стрелките, можем да създадем ново квадратче – родител от горната стрелка, дете – от долната стрелка и брат/сестра или съпруг от дясната… по този начин за броени минути могат да се вкарат големи родословни дървета. Програмата сама изчислява и представя дървото в най-прегледния вид. Програмата позволява и отпечатване на родовите схеми. От справочника можем по азбучен ред да видим всички имена в базата данни. Когато отидем на профила на дадено лице, в специално поле се проследява родствената ни връзка с него.Най-голямата българска база данни в Geni наброява вече 15 600 имена. Тя е започната от Лалю Метев http://meteff.blog.bg в средата на миналата година. Той започва да вкарва родословията на по-видните калоферски родове. След това Борис Станимиров добавя информация за габровски и плевенски родове, откъдето се включват Светлана Дяконова и Любов Винарова със своите родови проучвания. Във все по-големият списък се включват нови и нови имена и много любопитна информация.
Базата данни Geni показва родствените връзки на голямата част от българския възрожденски елит. Почти няма известен българин, чийто род да не фигурира – кножовници, свещеници, революционери, индустриалци, офицери.. оказва се, че всички те са родствено свързани. Всъщност за всеки, който познава историята това звучи съвсем логично - в по-стари времена в брак са встъпвали хора от една и съща черга, семейства с близък социален и обществен статус и общи интереси. Рязките скокове между различни обществени слоеве са били изключение. Затова когато веднъж се хване нишката на родството, останалото се разплита като кълбо от роднинства, което обхваща всички “по-първи” българи в даден град, оттам, чрез някоя чорбаджийска щерка нишката скача в съседния град и така нататък….Проектът Geni доказва за пореден път колко абсурдна е класовата теория от близкото минало, която разделяше хората на революционери “буйни глави” от една страна и “чорбаджии изедници” от друга. Съвсем ясно се вижда, че всички водещи фигури от българското възраждане и борбите за национална и църковна независмост, както и строителите на съвременна България са от една социална и родова среда. Няма нито един от големите ни и революционери, който да не е в близко родство с един, а често и с няколко богати “чорбаджииски” рода в родното си място. Както по целият свят, така и у нас историята се прави от елитите. Това става много натрапчиво видно когато се проследят 16-те хиляди имена в Geni.В голямата база данни има и доста екзотични попадения. Така например малко известно е, че една от племенничките на Кимон Георгиев е баонеса Ротшилд, била е омъжена за главата на парижкия клон на финансовата династия. Генерал Христофор Хесапчиев пък е имал първи брак с руска аристократка, потомък на одески гърци от стари фанариотски родове, които датират от византийско време. През византийските династии може да се проследи връзката до съвременните европейски династии в това число разбира се и до българските Кобурги. През една племенничка на Наполеон пък, може да се проследи “американска връзка” до днешния президент Джордж Буш.Но ако оставим настрана екзотиката, проект като Geni има огромно научно и пректическо значение. Той позволява десетилетни трудове на генеалози, рисували схеми и дървета върху листа събиращи прах по библиотеки и тавани да намерят своята публичност и да достигнат до много хора.Базата данни е достъпна само за членове на “семейството” т.е. за хора, които фигурират в родословното дърво. Тя не е видима през google и други търсачки. За да получите достъп до нея е нужно някой участник да е изградил родословното си дърво до вас, да е създал вашето “квадратче”, в което да е въвел ваш валиден e-мейл. Тогава би могъл да ви изпрати покана.Разбира се всеки може да си направи своя база данни и свое родословно дърво в Geni. Но ефектът от подобна среда е именно в възможностите да обединение на информацията от много родове и проследяване на връзките между тях.Като всяка виртуална общност и Geni има свой е-тикет.
1. Профил създаден от друг участник не се променя, без да уведомим създатля му.
2. Не се трие информация въведена от друг участник, без да го съгласуваме с него.
3. Лични данни и снимки на живи хора не е етично да се публикуват, освен от самите тях или с тяхно изрично съгласие. Изключение се прави за публично известни личности, чиито данни са широкодостъпни в медиите и мрежата.
4. Деца не е редно да имат достъп до базата (за да не изтрият и загубят информация)
5. Когато имате намерение да въведете представител на някой род, проверете в базата данни дали някой вече не го е направил преди вас. Така ще избегнете дублиране на имена и профили и много излишен труд.
6. Разбира се всеки спам и реклама са недопустими.

Няма коментари: